بلاگ

12 نکته در مورد تجهیزات و لباس‌های آتش نشان‌ها که نمی‌دانستید

تجهیزات و لباس‌های آتش نشان‌ها

«آتش نشانی» شغلی است که به‌صورت کامل با خطرات مختلف روبه‌رو است. به طوری‌که این شغل با حوادث غیرمترقبه مانند آتش‌سوزی و سایر انواع حادثه سروکار دارد. از این رو طبیعی است که تجهیزات و لباس‌های متفاوت و غیرمعمول در اختیار نیروی آتش نشانی قرار داشته باشد. ممکن است افراد عادی یا افرادی که به تازگی به نیروی آتش نشانی ملحق شده‌اند، از نوع تجهیزات و جنس لباس آتش نشانی اطلاعات کاملی نداشته باشند. به همین خاطر در ادامه قصد داریم تا به بررسی چندین نکته بپردازیم که در طی آن‌ها می‌توانید تا حد زیادی با خصوصیات تجهیزات این لباس‌ها آشنا شوید. اگر به هر دلیلی این نکات می‌تواند برای شما ارزشمند باشد، با ما همراه شوید.

12 مورد از نکات جالب لباس و تجهیزات آتش نشان‌ها

نکات بسیاری در مورد شغل آتش نشان‌ها و تجهیزاتی که از آن برای مهار آتش استفاده می‌کنند وجود دارد؛ اما در اینجا به بررسی مهم‌ترین و ضروری‌ترین موارد می‌پردازیم تا بتوانیم اهمیت ایمنی در آتش نشانی را درک کنیم. این نکات مهم به قرار زیر هستند:

1- لباس آتش نشان‌ها در وهله اول از الیاف نسوز تولید می‌شود. همچنین لباس آتش نشانی دارای خاصیت انعکاس حرارت هستند. این خاصیت سبب می‌شود که آتش نشان‌ها با ورود به درون فضای آتش، تحمل گرمای محیط را داشته باشند. این لباس‌ها همچنین در برابر اجسام تیز نیز مقاومت دارند تا آب یا هر چیز دیگر نتواند به درون آن نفوذ کند.

2- لباس آتش نشانی علی‌رغم داشتن خاصیت‌های بافت ویژه، باید حداقل وزن را نیز داشته باشند تا بتوانند در فضای حادثه به‌راحتی جابه‌جا شوند؛ به همین خاطر معمولاً وزن لباس آتش‌نشان‌ها چیزی حدود 2.400 کیلوگرم است.

3- لباس آتش نشانی دارای دوخت شب‌رنگ است تا در شرایط ضروری شناسایی شود؛ رنگ نقره‌ای در روز و رنگ فسفری شب‌نما هم در شب، جلوه بهتری برای دید ایجاد می‌کند. چراکه ممکن است در جریان تاریکی و دود، همکاران آتش نشان نتوانند همدیگر را پیدا کنند. اما با وجود شب‌نما می‌توانند در چنین شرایطی هم همکاران خود را ببینند یا سایر مردم هم آتش نشان‌ها را تشخیص داده و آن‌ها را به کمک خود بخوانند!

4- لباس فرم آتش نشان‌ها تا ۲۲۰۰ درجه فارنهایت حرارات را تحمل می‌کند؛ این در حالی است که برخی فلزات در دمای 1945 درجه فارنهایت ذوب می‌شوند. بنابراین این لباس در برابر انواع اسیدهای غلیظ و جذب قلیایی خاصیت محافظ‌کنندگی دارد.

5- جالب است بدانید که حتی زیپ لباس آتش نشانی نیز با لباس‌های معمولی تفاوت دارد. به طوری‌که باید در برابر تغییر شکل یا ذوب شدن در دمای بالا، مقاومت زیادی داشته باشند. به همین خاطر برای لباس آتش نشانی از زیپ فلزی با جنس فولاد ۳۱۶ همراه با آب‌کاری برنج استفاده می‌شود. این نوع زیپ علاوه‌بر دوام بالا از تحمل بالایی در شرایط دمایی مختلف برخوردار هستند!

6- لباس‌های آتش‌نشان‌ها علی‌رغم تمام لایه‌های عایق داخلی و بیرونی، به‌صورت ضد الکتریسته هم تولید می‌شوند تا در برابر برق نیز محافظ باشند. چون وجود اتصالات برق در جریان آتش سوزی‌ها رایج است و می‌تواند خود خطر بزرگ‌تری به نسبت آتش برای انسان باشد!

7- جالب است بدانید که برخی از تجهیزات آتش نشانی در صورت استفاده یا خرابی، قابل تعمیر شدن هستند. بنابراین برخی از ایستگاه‌های آتش نشانی در کنار خرید تجیهزات آتش نشانی جدید، تعمیر این تجهیزات را نیز در برنامه کار خود قرار می‌دهند.

8- اگرچه ایمنی با شغل آتش نشانی گره خورده است، اما ایمنی می‌تواند در شرایط حساس‌تر، سطوح بالاتری در آتش نشانی را در بر بگیرد. مانند زمان‌هایی که بیماری‌هایی همچون کرونا گریبان‌گیر جامعه می‌شود؛ در چنین شرایطی تجهیزات ایمنی آتش نشان‌ها باید به مواد ضدعفونی کننده یا هر چیزی دیگری که برای پیشگیری از بیماری ضروری باشد، تجهیز شوند.

9- آتش نشان‌ها معمولاً از ماسک اکسیژن استفاده می‌کنند. به همین خاطر بر طبق مقررات ایمنی، صورت آتش نشان‌ها باید کاملاً اصلاح شده باشد. یعنی نباید هیچ چیز اضافه اعم از سبیل، پرسینگ یا هیچ‌گونه مویی روی صورت آن‌ها وجود داشته باشد تا ماسک بتواند کاملاً محکم روی صورت آن‌ها قرار بگیرد (اگر ماسک به درستی روی صورت آتش نشان قرار نگیرد، ممکن است در مواجهه با حریق، دود یا گاز سبب خفگی شود!)

10- کفش‌های آتش‌نشانی دارای انواع مختلفی هستند که همگی در برابر اجسام و اشیاء تیز و برنده، برق گرفتگی، لغزندگی، سوختن و …. مقاوم هستند. البته برخی از آن‌ها بسته به موقعیتی که آتش نشان برای آن اقدام می‌کند، دارای سطح ایمنی بالاتری است. بدون وجود کفش مخصوص آتش نشانی نمی‌توان به عملیات اطفاء حریق یا هرنوع عملیات دیگری ورود کرد!

11- کفش آتش‌نشان‌ها مخصوص است، به طوری‌که از حوادثی همچون برق گرفتگی، سوختگی، اجسام تیز و ضربه محافظت می‌کند. بنابراین آتش‌ نشان‌ها نمی‌توانند از کفش‌های معمولی استفاده کنند!

12- دستکش آتش نشانی نیز به‌صورت ضد حرارت، ضد اسید و ضد برش تولید می‌شود. این دستکش‌ها همچنین دارای کف چرم هستند تا در برابر برق‌گرفتگی مقاوم باشند. مهم است که دستکش آتش نشانی در حین عملیات از بین نرود!

لباس آتش نشانی جزو اصلی‌ترین تجهیزات آتش نشانی است که باید در کمال سبکی، نهایت مقاومت را در برابر آتش داشته باشد. درواقع ایمنی حرف اول را در مورد لباس آتش نشان‌ها می‌زند. این لباس‌ها به‌صورت کاملاً مخصوص تولید می‌شوند و فقط برای آتش نشان‌ها کاربرد دارند. آتش نشانی یک شغل دشوار است که حتی برخی از کشورها برای آن نیروی رسمی ندارند، بلکه مردم به‌صورت داوطلبانه آتش نشان می‌شوند.
گفتار پایانی
پوشیدن یک لباس تمام عایق آتش نشانی که به نسبت دیگر لباس‌های معمولی وزن بیشتری دارد، با نیروی جسمانی بالایی نیاز دارد. به همین خاطر هرکسی قادر نیست تا یک آتش نشان باشد. باید به این نکته نیز توجه کرد که آتش نشان‌ها با لباس مخصوصی که به تن دارند، باید تجهیزات آتش نشانی همانند شلنگ، کپسول یا هر وسیله مهار کننده اتش دیگیری را نیز به داخل دود و آتش با خود حمل کنند. به همین خاطر است که آتش نشانی ضمن اینکه یک شغل دشوار است، یک شغل مقدس نیز محسوب می‌شود. امید است تا در آینده نزدیک شاهد تجهیز نیروهای آتش نشانی به وسایل اطفاء حریق پیشرفته‌تر باشیم تا تلفات جانی و مالی کمتری را در اثر آتش سوزی متحمل شویم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *